жовтня 24, 2019

Медійна грамотність: навчаються шкільні бібліотекарі

Продовжує свою роботу "Школа медіаграмотності" для працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти м. Херсон, що працює в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. Сьогодні тренінг проводився для групи учасників із Корабельного та Дніпровського району.
Паралельно, в рамках обласного науково-практичного семінару, відбувся також тренінг для колег із закладів освіти області.
Програма, за якою працює «Школа медіаграмотності», включає в себе не тільки ознайомлення з теоретичними матеріалами, але відпрацювання на практиці методик та вправ, які допоможуть колегам ефективно  навчати медіаграмотності своїх користувачів. 
Так, на сьогоднішньому занятті були використані інтерактивні вправи з мультимедійної грамотності, що найбільш актуальні для висвітлення проблеми маніпуляцій в медіапросторі.
Адже ми живемо в світі, де постійно зростає кількість інформації, що його перенасичує. І це вже саме по собі стало новим методом маніпуляції, бо поряд зі зростанням важливості інформаційних продуктів, значна їх частина абсолютно не допомагає нам орієнтуватися в навколишнім середовищі.



Тому сьогодні під час навчання учасники курсу аналізували потужність пропагандистських потоків, більш ускладнені форми маніпуляцій, що  зосереджуються як на масових стереотипах, так і на особистих даних, почерпнутих із соціальних мереж.

Всі задачі, які були поставлені перед учасниками сьогоднішнього навчання, були виконані, зроблено ще один крок до формування фахового розуміння бібліотечними працівниками характеристик інформаційного простіру, в якому функціонує сучасна людина, до виявлення впливу інформації на людину і на формування її світогляду та громадянської позиції. Для досягнення цих результатів були використані такі вправи, як «Казка про журналістів», «Моє медіаполе у фактах та судженнях» і «Створюємо за стандартами». 

Немає коментарів:

Дописати коментар