лютого 11, 2023

«Медіаосвіта в огні»

10 лютого Академія української преси разом із партнерами провела онлайн-дискусію «Медіаосвіта в огні: нові виклики – нові ресурси, або Як руйнуємо російську пропаганду».

Основні питання, винесені на обговорення:

·  Що відбулося за рік? 24 лютого 2022 внесло в наше життя випробування війною. І якщо у збройному конфлікті боротьба йде за території, то у інформаційному – точиться за авдиторії. Інформаційний простір перетворюється на пропагандистський, а слово на зброю. А іноді й сильніше за зброю… Наше ж з вами завдання — зберегти здатність протидіяти пропаганді та маніпуляціям.

·  Як ми долали виклики? Що змінилося в медіаосвіті в умовах воєнного часу?

· Що можемо запропонувати нашим авдиторіям? За рік повномасштабного вторгнення фахівцями створені нові кейси з медіаосвіти та медіаграмотності, зокрема ресурси, адресовані медіапедагогам, спрямовані на розвінчування пропагандистських фейків, маніпуляцій та вкидів росіян щодо війни в Україні, викриття інформаційних маніпуляцій. 

Модерував онлайн-дискусію Валерій Іванов, президент Академії української преси.


Участь в обговоренні взяли:

Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні;


Андрій Кулаков, програмний директор «Інтерньюз-Україна»;

Раїса Євтушенко, головний спеціаліст Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України;

Оксана Волошенюк, менеджерка медіаосвітніх програм Академії української преси;


Вадим Міський, програмний директор ГО «Детектор медіа», український громадський діяч, фахівець у галузі медіа та адвокації.


До виступу в онлайн-дискусії організатори запросили також Ірину Ковач, завідувачку Медіацентру Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Наша колега поділилась власними спостереженнями про інформаційний тиск, який справляли окупанти на мешканців правобережної Херсонщини в період її тимчасової окупації, про канали інформації, які дозволяли нашим землякам отримувати достовірну інформацію та протистояти російським фейкам.


Ірина відзначила також позитивний вплив медіаосвітньої діяльності, проведеної АУП та іншими організаціями, які просувають навички критичного мислення та медіаграмотності, на здатність українських громадян чинити опір російській пропаганді, не піддаватись на фейки та маніпуляції. 
Долученість Бібліотеки імені Дніпрової Чайки до цієї роботи вважаємо одним із важливих здобутків нашого колективу.

Відеозапис онлайн-зустрічі можна переглянути на сторінці АУП у Фейсбуці: https://www.facebook.com/aupfoundation/videos/887674432339563

 

Немає коментарів:

Дописати коментар