серпня 30, 2024

"Навігатор медіапедагога": новий посібник у кейс дитячих і шкільних бібліотекарів

30 серпня відбулась презентація презентація нового науково-методичного посібника "Навігатор медіапедагога: теорія, методика, практичні завдання" від Академії української преси та Харківської академії неперервної освіти.


Посібник містить інформацію про нормативну базу, що регламентує впровадження медіаінформаційної грамотності в Україні, висвітлює основи методики медіаосвіти, знайомить із засобами формування медіакомпетентної особистості в умовах сьогодення. 

За задумом видавців посібника, опрацювавши подані у ньому матеріали, вчителі/вчительки зможуть  інтегрувати медіаосвіту у викладання шкільних дисциплін, зокрема, розвинути в учнів і учениць критичне мислення, яке дозволить їм із легкістю аналізувати, декодувати та інтерпретувати медіатексти й не потрапляти на гачок медіаманіпуляцій. 

Подібні завдання вирішують і бібліотечні працівники - переважно у руслі програм бібліотечного орієнтування, формування читацької культури та медіаграмотності користувачів своїх бібліотек. Тож новий посібник може стати помічним і для дитячих та шкільних бібліотекарів. На важливості співпраці вчителів з бібліотекарями було наголошено і під час презентації цього грунтовного методичного посібника. 

  
 
 

Авторки видання -  авторитетні педагоги та медіатренери: Галина Дегтярьова, завідувачка кафедри методики навчання мов і літератури КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти», докторка педагогічних наук, сертифікована тренерка з медіаграмотності, Марія Астахова, завідувачка кафедри соціально-гуманітарної освіти КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти», докторка філософії (PhD), тренерка з медіаграмотності, цифрової безпеки, тренерка по роботі з керівниками та педагогами по впровадженню НУШ, Олена Байназарова, т.в.о. завідувачки кафедри виховання й розвитку особистості КВНЗ  «Харківська академія неперервної освіти», старша викладачка, магістерка державного управління, менеджерка освіти, тренерка НУШ, тренерка з інклюзивної освіти, Тетяна Гніда, практикуюча психологиня, докторка філософії (PhD), менторка і тренерка Міжнародних програм психологічної підтримки та психосоціального розвитку, авторка науково-методичних посібників для освітян.

Посібник можна безоплатно завантажити із Порталу медіаосвіти та медіаграмотності АУП за покликанням:

https://medialiteracy.org.ua/navigator-mediapedagoga-teoriya-metodyka-praktychni-zavdannya/

На цій же сторінці знайдете і відеозапис презентації, про яку йшла мова.