квітня 20, 2017

Презентація-захист уроків для 8-9 класів

Сьогодні відбулася презентація-захист розробок, виконаних творчими групами бібліотекарів ЗНЗ міста у рамках корпоративного проекту дитячих і шкільних бібліотек Херсона "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова".
Презентаціям передувала невеличка інформхвилинка, що включала:
- анонс авторської програми "Основи інформаційної культури" для 5-7 класів, схваленої нещодавно Міністерством освіти України як програму курсу за вибором для загальноосвітніх навчальних закладів, укладеної однією з учасниць корпоративного проекту - Тетяною Володимирівною Лихожон, завідувачем ШБІЦ НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради;
- повідомлення про участь у П’ятій міжнародній науково-методичній конференції «Практична медіаграмотність: міжнародний досвід та українські перспективи» Ірини Миколаївни Ковач. На конференції вона презентувала досвід співпраці з управлінням освіти Херсонської міської ради в організації роботи міського медіаклубу "NaVi", і на сьогоднішній зустрічі не лише поділилась враженнями від конференції, а й порекомендувала колегам до використання в роботі серію посібників з медіаосвіти, виданих Академією української преси і доступних для вільного використання у електронному форматі в бібліотечці на сайті АУП.
За підсумками презентаційних виступів представників творчих груп розробників, яким їхні співавтори доручили захищати спільні доробки перед загалом колег-бібліотекарів усі разом констатували: чотири роки напруженої роботи в проекті не згаяні марно. Практично всі розробки, які ми сьогодні побачили-почули, наочно продемонстрували зростання професійного рівня шкільних бібліотекарів та навичок володіння ІКТ, добре розуміння предмету, про яку б із тем не зайшла мова.
А серед презентованих розробок за програмами для 8-х та 9-х класів ми побачили:
інформ-пеленгування "В об'єктиві пошуку" (ефективні прийоми інформаційного та бібліографічного пошуку; презентувала Ірина Валентинівна Безручко, завідувач бібліотеки СЗОШ №52)

фан-паті "Місце зустрічі змінити не можна" (книга і читання в соціальних мережах; презентувала Ірина Дмитрівна Бабич, завідувач бібліотеки ЗОШ №12)

медіа-майстерню "Швидко, доступно, цікаво!" (технологія створення буктрейлерів; презентувала Тетяна Володимирівна Лихожон, завідувач ШБІЦ ШГП)
підсумковий урок для учнів 8 класу "Віртуози інформаційного простору" (презентували - у ролях! - Олена Віталіївна Кривенко, завідувач бібліотеки Херсонської гімназії №1, і Тетяна Веніамінівна Бубнова, бібліотекар Херсонської ЗОШ І-ІІІ ст. №55)
Складну тему "Аналітико-синтетична обробка документів. Складання огляду літератури" зуміла перетворити у справжню читацьку пригоду для дев'ятикласників творча група, чию розробку представила колегам Лілія Миколаївна  Карпенко, завідувач бібліотеки Комишанської ЗОШ №26,
а група бібліотекарів, що працюють у школах Суворовського району, успішно впорались із не менш складною (і до того ж, якщо бути щирими - не дуже добре знайомою й нам, бібліотекарям) темою авторського права. Бібліотечний урок "Авторське право у цифровому світі", який презентувала Олена Василівна Зарубаєва, завідувач бібліотеки СЗОШ№24.
Завершила програму дня презентація Тетяни Миколаївни Єжової, завідувача бібліотеки Академічного ліцею ім.О.В.Мішукова, яка продемонструвала розробку "Правда чи ні? Фейк-детектор", присвячену надзвичайно актуальній для сьогодення темі - аналізу достовірності та актуальності отриманої інформації, вмінню розпізнавати фейки в медійному просторі, у ЗМІ, в Інтернеті.
Наступна зустріч учасників проекту відбудеться вже у травні - і за її підсумками, за рішенням експертної ради, розпочнеться опублікування усіх розробок за програмами для 8 і 9 класів на цій платформі проекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар