березня 14, 2024

Трендові інструменти в роботі бібліотекаря

Медіаінформаційна культура шкільного бібліотекаря є важливою складовою сучасної освітньої системи. Шкільний бібліотекар, як мультиплікатор медіаосвіти, відіграє важливу роль у формуванні медіаграмотності читачів. Використання штучного інтелекту (ШІ) для створення зображень стає новим інструментом у роботі бібліотекаря, який дозволяє розширювати можливості візуального навчання та пізнання.
Тож під час чергового заняття за курсом “Медіаінформаційна культура шкільного бібліотекаря” дослідили з бібліотекарями ЗЗСО Херсонської міської ради можливості використання ШІ для створення зображень і презентацій. Під час медіатренінгу порівняли ряд популярних платформ з відповідними функціями серед яких: Adobe Firefly, Lexica.art, Claude, Playground.ai, Express.Adobe, heygen та інші.

Упродовж заняття медіатренер курсу Ірина Срібна зробила для бібліотекарів докладний огляд інструментів ШІ для створення зображень; спільно з учасниками проаналізували можливості практичного застосування генераторів зображень на основі текстових описів, задаючи різноманітні параметри та стилі; обговорили етичні аспекти використання платформ; виокремили способи використання зображень, створених за допомогою ШІ, у бібліотечних заходах та освітніх проєктах.
У підсумковій бесіді дійшли з учасниками тренінгу згоди у тому, що такий підхід дозволить шкільним бібліотекарям не лише підвищити власну медіакомпетентність, а й допоможе ефективно використовувати новітні технології для розвитку медіаграмотності читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар