лютого 08, 2024

Вплив ШІ на майбутнє бібліотек

Сучасні фахівці бібліотечної галузі завжди готові до змін та інновацій. У цьому незворотньому шляху високотехнологічного розвитку можна виокремити риси, які допомагають їм бути затребуваними спеціалістами та відповідати вимогам сучасних читачів – це мобільність, адаптивність, відкритість, креативність, експериментаторська натура, вміння аналізувати та прогнозувати. У цьому контексті актуальним постає питання використання бібліотекарями програм на осові ШІ у своїй діяльності та донесення знань про ШІ до своїх користувачів.
Тож сьогодні під час чергового тематичного заняття, організованого Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки для шкільних бібліотекарів ЗЗСО Херсонської міської ради в рамках тренінгового курсу "Медіаінформаційна культура шкільного бібліотекаря”, розглянули тему "Штучний Інтелект (ШІ) – основні поняття та можливості використання в бібліотечній роботі."
Під час тренінгу разом із учасниками з'ясували суть поняття ШІ, розглянули можливості застосування ШІ у внутрішніх процесах бібліотеки, дослідили декілька актуальних чат-ботів на основі ШІ (Bing, чат GPT open ai)  та виокремили їх особливості. 
Під час практичної частини створювали різноманітний контент (казки, байки, хокку, матеріали для ігор), візуалізували з текстів потрібні зображення за допомогою застосунків на основі ШІ серед яких Canva, Padlet та інші.
Упродовж заходу дійшли з учасниками висновку про те, що важливою ознакою сьогодення є стрімкий розвиток новітніх інформаційних технологій, їх всеохоплююча потужність та вкорінення в усі сфери суспільної діяльності, зокрема й у бібліотечну галузь. В умовах інформаційного суспільства швидко відбуваються трансформації бібліотечної реальності – традиційні ролі змінюються, з’являються нові вимоги, нові можливості та нові виклики. Модернізація бібліотечної інфраструктури, реформування освіти, трансформація наукових комунікацій висувають нові стратегічні завдання перед бібліотеками, актуалізують питання стосовно того, як бібліотеки продовжуватимуть відповідати зростаючим вимогам сучасної цифрової інформаційної ери. І саме під час таких заходів ми надаємо бібліотекарям нові знання, які допомагають їм бути сучасними, високорозвиненими спеціалістами, які готові аналізувати, креативити, експериментувати та завжди бути відкритими до різноманітних викликів та інновацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар