лютого 04, 2022

Про стереотипи й упередження в нашому житті

В житті кожної людини є багато факторів, які впливають на її світовідчуття: відношення до інших людей, до обставин, певних подій, предметів і так далі. Велику роль у цьому становить спадковість, середовище, виховання, а також самовдосконалення, робота над собою й прагнення до саморозвитку.
Під час чергового заняття у «Школі медіаграмотності для підлітків», організованому Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки для учнів 9 класу Каховського навчально-виховного комплексу «Гімназія – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов» говорили про роль стереотипів й упереджень в нашому житті. 




Упродовж тренінгу з’ясували ряд важливих питань серед яких:
1. Що таке стереотипи?
2. Як вони впливають на нашу поведінку?
3. В чому небезпека упереджень?
4. Які причини дискримінації?
5. На що запрограмовує людей “мова ворожнечі”?
6. Як навчитися всьому цьому протистояти?
Разом із дев’ятикласниками розглянули ознаки та причини дискримінації, пригадали найвідоміші види стереотипів. Більш детально зупинилися на гендерних стереотипах.





Під час мотиваційних інтерактивних вправ «Стереотипний вагончик», «Зовнішність оманлива», «Ввічливий пасажир», «Інстинкт самозбереження» діти навчались аналізувати запропонований контент, висловлювали свої думки і припущення, пригадали найпопулярніші стереотипи, визначили рівень упередження учасників заходу.




Наприкінці заняття дійшли з учасниками висновку, що стереотипи є своєрідним фільтром, через які людина сприймає дійсність. Роль стереотипів у житті кожної особистості є суперечливою, адже з одного боку, вони роблять наше існування більш зрозумілим і впорядкованим, а з іншого – обмежують можливість пізнання нового, сприяють формуванню хибних уявлень та упереджень. Знання про такі актуальні проблеми людства як дискримінація, упередження чи стереотипи допоможуть кожному учаснику "Школи медіаграмотності для підлітків"  швидко виявляти ці прояви у суспільстві та активно їм протистояти.

Немає коментарів:

Дописати коментар