лютого 10, 2022

У світі digital-комунікацій

Фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки долучились до нового актуального триденного онлайн-тренінгу від Академії української преси «Моя взаємодія в цифровому світі: стратегія, медіагігієна та медіабезпека», який проходив з 8 по 10 лютого.


Особливо приємно, що цього разу завідувачка Медіа-центру Ірина Ковач та завідувачка відділу бібліотечного прогнозування та інновацій Ірина Срібна були не тільки учасниками тренінгу, а й тренерами. Із великим задоволенням наші фахівці приєдналися до професійної команди експертів Академії української преси, залучених до проведення семінару-тренінгу, серед яких:
- Тетяна Іванова, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету, медіатренерка Академії української преси;
- Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем»;
- Альона Романюк, медіаекспертка, головна редакторка проєкту «По той бік путінської брехні».
Кожна з частин тренінгу була насичена актуальними темами, знайомила учасників з численними онлайн-інструментами та сервісами. Вразили своїм різноманіття тематичні енерджайзери від Тетяни Іванової, створені на відкритих ігрових платформах.

Ірина Срібна та Ірина Ковач отримали можливість продемонструвати свої авторські розробки та досвід впровадження медійної й інформаційної грамотності Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки за програмою третього дня навчання. Сьогодні до тренінгу долучилися і наші колеги - бібліотекарі закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради, учасники медіаосвітнього курсу в рамках партнерської програми підвищення кваліфікації.

У блоці «Наслідки digital-комунікацій: психологічні, фізіологічні, соціальні «Не плакати, не сміятися, не ненавидіти, АЛЕ розуміти», були розкриті такі питання:
- причини звернення людей до соцмереж;
- психологічні прояви та наслідки digital-комунікацій;
- синдром відміни;
- цифрова репутація.

На завершення блоку була проведена гра, яку презентувала Ірина Ковач. Гра створена на популярній онлайн-платформі LearningApps.org для кращого вивчення та засвоєння нової медійної термінології. Учасникам тренінгу було запропоновано до обраних зображень підібрати відповідний термін та його визначення. Вибір платформи обумовлений простотою використання, можливістю для користувачів як переходити до неї за посиланням, так і вбудувати розробку на будь-який веб-сайт.

В наступному блоці «Менеджмент управління digital-комунікацією, або «споглядальний компьютінг», свою авторську гру «Мій медіадень» презентувала Ірина Срібна.
Ірина разом із учасниками тренінгу за допомогою інтерактивної дошки Padlet наповнили інформаційний день «медіастравами» сьогодення. А далі «посмакували» корисними медіаснеками та обміркували важливість дотримання правил медіадієти та медіагігієни в житті кожної людини.
А на завершення вправи підтвердили думку про те, що щоденне вживання медіаснеків - це справжній «ключ до медіаграмотності» кожної мислячої особистості.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар