квітня 11, 2024

Особливості сучасного інфопростору

Ми живемо у світі перенасиченому інформацією. Серед шаленого потоку інфоповідомлень людям стає все важче відрізняти правдиву інформацію від фейків, маніпуляцій і пропаганди. Люди постійно натрапляють на діпфейки, спами, фішингові програми і тому подібне. Необхідно все більше знань, щоб не потрапити у халепу, і активно протистояти усім цим загрозам. У цьому контексті МІГ (медіаінформаційна грамотность) стає невід’ємною потребою сучасного високорозвиненого суспільства. Базові знання з МІГ відіграють важливу роль у житті кожної людини. Сучасна молодь черпає інформацію не лише із традиційних медіа, а й з нових, і саме вони становлять більшу частину їх "медіастрав сьогодення". І саме тому вкрай актуальними постають уміння користування потенціалом медіапростору, знання правил "безпечного інфосерфінгу" та розширених можливостей у сфері цифрової грамотності.
Тож під час тематичних тренінгів, організованих Херсонською ОБД імені Дніпрової Чайки для учнів 8-9-х класів Херсонського загальноосвітнього НВК №48 Херсонської міської ради та учнів 9-х і 10-х класів Таврійського ліцею мистецтв сертифікований медіатренер Ірина Срібна занурила учасників в актуальну тему "Нові виклики у світі МІГ".
Під час заходів тренер курсу зосередила увагу учасників на таких важливих питаннях як:
  • цифрова безпека;
  • особливості поширення інформації у месенджерах та соцмережах;
  • розвиток навичок критичного мислення;
  • маніпуляції і пропаганда;
  • фейки, діпфейки;
  • наративи російської пропаганди;
Під час медіатренінгів учасники пригадали і ознайомилися з основними термінами і поняттями МІГ, розглянули тематичні вправи "Дивний малюнок", "Вбивство матроса", пограли в інтерактивні ігри "Інформування чи Пропаганда", "Російські наративи", переглянули та проаналізували тематичне відео "Соціальні мережі", діпфейк "Онлайн зустріч класиків". 
На завершення заходу учасники підвели підсумки і наголосили на тому, що знання з МІГ є не лише актуальниими, а й життєвоважливими, адже вони допомагають як отримувати бажану інформацію, так і протистояти усім загрозам у цифровому світі!

Немає коментарів:

Дописати коментар