жовтня 19, 2023

Подолання упереджень й стереотипів - шлях до розуміння, поваги та рівності

Медіа активно впливають на конструювання щоденної картини світу. Поява в ЗМІ висловлювань, здатних зародити неповагу, підсилити гнів, викликати ненависть на релігійному, національному чи іншому рівнях, негативно позначається на стабільності суспільства. Стереотипи, упередження, мова ворожнечі прискорюють відповідні дії, а тому їх використання є неприпустимим. Водночас ми нерідко можемо зустрічати тексти із заголовками на кшталт: "Цигани викрали дитину", "Переселенці не хочуть  працювати", "Кавказці влаштували стрілянину», «Бомжі атакують супермаркет» і т.д. 
Тож чергове заняття у "Школі медіаграмотності для підлітків" було присвячено саме такій важливій і актуальній темі як "Стереотипи. Упередження. Мова ворожнечі". Учасники навчання - учні 10 класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов спільно з тренером медіашколи - Іриною Срібною, розглянули основні поняття до теми, більш детально зупинились на причинах дискримінації, об'єктах цькуваннях та наслідках упереджень.
Під час  виконання практичних вправ разом з учнями проаналізували гендерні та расові стереотипи, через дослідження плакатів та відеосюжетів. 
Стереотипи, упередження та мова ворожнечі мають велику небезпеку, оскільки вони сприяють виникненню та поширенню дискримінації, нерівності та конфліктів в суспільстві. Тож надважливо навчитися виявляти ці прояви та декодувати їх, чого ми і навчаємо молодь на заняттях з медіаграмотності.

Немає коментарів:

Дописати коментар