жовтня 30, 2023

Медіаграмотність під час війни

Медіаграмотність сприяє формуванню інформаційної культури, яка є невід’ємною складовою конструктивного патріотичного світогляду особистості в умовах інформаційної доби. Медіаграмотність дозволяє людям бути активними громадянами, які можуть критично сприймати медіаповідомлення, висловлювати свою думку та брати участь у суспільних процесах. Важливим є те що саме медіа завжди відігравали ключову роль у поширенні інформації. Вони історично стали головним каналом, через який суспільство отримує думки, аналіз та іншу важливу інформацію. Сьогодні соціальні медіа та месенджери перехоплюють собі значну частину ролі традиційних медіа, ставши важливими каналами комунікації. Але їх відмінність полягає у тому, що вони не опираються на загальні правила журналістики і існує багато відмінностей в процесах збору, перевірки та створенні такої інформації.
Тож під час чергового тематичного медіатренінгу “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни, як інструменту подолання розриву довіри” разом із освітянами Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу №48 Херсонської міської ради навчались декодувати інфоповідомлення, аналізувати маніпулятивні плакати, створені за допомогою ШІ, діпфейки, наративи, складові ІПСО, факти й судження, інформування й пропаганду.
Інтерактивні вправи допомогли освітянам застосувати набуті знання на практиці і правильно відповідати на питання вікторин.
Під час рефлексії дійшли з освітянами таких загальних висновків:
  • знання з медіаінформаційної грамотності стають все більш затребуваними, особливо в умовах війни;
  • вони допомагають розрізняти правдиву та неправдиву інформацію, яка може впливати на наші погляди, емоції та рішення.
  • в умовах воєнного часу, дезінформація та пропаганда можуть загрожувати національній безпеці, демократії та правам людини.
  • медійна грамотність дозволяє нам перевіряти факти, знаходити альтернативні точки зору та робити власні висновки.

Немає коментарів:

Дописати коментар