жовтня 26, 2023

Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі

Глобальний тиждень інформаційної та медійної грамотності триває, тож Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки продовжує цикл пізнавальних заходів для бібліотекарів, освітян, працівників дошкільних навчальних закладів та усіх охочих громадян України, які прагнуть бути медіаграмотними!
Сьогодні учасниками чергового тематичного тренінгу стали працівники Садівського закладу дошкільної освіти Херсонської міської ради, Антонівського ЗДО №53 Херсонської міської ради, Антонівського ЗДО №51 Херсонської міської ради, та освітяни Херсонської гімназії №16 з вивченням мов національних меншин.
Упродовж тренінгу разом із учасниками розкрили на конкретних прикладах головну тему “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни…” За допомогою аналізу відеосюжетів, плакатів, фото та додаткових інтерактивних ігор дослідили такі поняття як: інформування та пропаганда, наративи та ІПСО, факти і фейки (діпфейки, фотофейки), наративи, хибний та маніпулятивний контент, роль ШІ у створенні недостовірного контенту.
Освітяни, вихователі, музичні керівники та практичні психологи із великим задоволенням пограли в інтерактивні ігри і показали високий базовий рівень знань з медіаграмотності.
Під час узагальнюючого блоку зосередили увагу учасників на маркерах розпізнавання недостовірної інформації, офіційних державних каналах для отримання достовірної інформації, правилах декодування інформації та умінні протистояти “інформаційному фастфуду”.
На завершення заходу разом з учасниками тренінгу дійшли висновку про те, що насьогодні знання з медіаінформаційної грамотності є надважливими для кожної людини, адже вони не лише допомагають  користувачу соціальних медіа бути в курсі сучасних подій, але й допомагають протистояти масиву маніпулятивної недостовірної інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар