жовтня 17, 2024

Тестуємо свою медіаграмотність разом з проєктом "Фільтр"

Третій рік поспіль у жовтні, напередодні Глобального тижня медіаграмотності, національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та стратегічних комунікацій України, спільно з програмою USAID «Мріємо та діємо», IREX, ПРООН в Україні та Zinc Network організовує національний тест з медіаграмотності. 

Перевіряйте, наскільки ви стійкі до маніпуляцій та дезінформації, та вигравайте корисні подарунки!

Зверніть увагу, що цьогоріч тест можна буде пройти будь-який зручний для вас час протягом дня 17 жовтня з 8:30 до 23:59.

Посилання на проходження тесту: https://filter.mcsc.gov.ua/
 
Дізнатись більше про тест - на сайті проєкту "Фільтр".
  
  

жовтня 12, 2024

Вебсемінари АУП на тему штучного інтелекту

Протягом вересня-жовтня Академія української преси, за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу, провела провела 6 вебсемінарів на тему "Штучний інтелект і медіаграмотність: інструменти та рекомендації", які, за даними організаторів, відвідали сумарно 250 учасників. До жовтневих вебсемінарів долучились і фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

До учасників вебсемінарів з вітальним словом звернулись Валерій Іванов, президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор, і Тетяна Устименко, координаторка проєкту представництва в Україні Фонду Фрідріха Науманна за Свободу.
У ролі тренерів для вчителів, викладачів інститутів післядипломної освіти педагогічних працівників, фахівців публічних та освітянських бібліотек та інших зацікавлених учасників навчання онлайн працювали Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО, та Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка.

жовтня 09, 2024

Медіаграмотність в початковій школі на уроках мистецтва

Розпочався новий навчальний рік, а отже вчителі початкових класів Херсонської області вже за традицією зібралися в онлайн-форматі на тренінг в рамках клубу з медійної та інформаційної грамотності, у співпраці з КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради та КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.
Робоча професійна програма складалася з трьох практичних завдань зі створення медіапродуктів на уроках мистецтва, адже саме мистецтво об’єднує в собі всі види збереження та передачі інформації.
Першим творчим проєктом для дітей, який опрацьовували учасники тренінгу, став лепбук – інформативний, багатофункціональний навчальний посібник. І вчителі вже добре знайомі з його перевагами, адже це блискучий та інтерактивний спосіб, який допомагає закріпити знання, здобуті під час навчання.