грудня 23, 2023

Відкриваємо світ штучного інтелекту

Ще 10 років  тому штучний інтелект (ШІ) багато хто сприймав, як якусь надмашину, яка здатна критично мислити, вирішувати безліч різноманітних проблем та самостійно приймати рішення. Зараз ні для кого не секрет, що ШІ - це галузь інформатики, яка займається розробкою інтелектуальних машин, здатних виконувати завдання, які зазвичай потребують людського інтелекту.
Технологія штучного інтелекту охоплює широкий спектр методів, включаючи машинне навчання, обробку природної мови, робототехніку, експертні системи тощо.
Тож під час чергового заняття у “Школі МІГ для вчителів” розглянули тему "Основні поняття та можливості використання ШІ в роботі педагога."
Медіатренер курсу - Ірина Срібна ознайомила учасників заходу із найвідомішими чат-ботами на основі ШІ, різноманітними програмами, які здатні генерувати зображення за описом, створювати аудіо доріжки за запропонованими текстами та багато іншого.
Учасники дізналися про особливості створення запитів у чат-ботах та рекомендації щодо їх конкретизації; специфіку та недоліки у роботі ШІ; особливості стилів та налаштувань у генераторах зображень та інше.
На конкретних прикладах учасники змогли порівняти якість та відповідність запиту щодо створених зображень на основі ШІ на платформах Padlet, Canva та Adobe firefly.
У підсумковій бесіді спільно з учасниками дійшли висновку про те, що програми, додатки, чат-боти на основі ШІ здатні : 
  • забезпечити індивідуальний підхід;
  • полегшити адміністративні завдання;
  • допомогти у створенні інтерактивних уроків;
  • забезпечити доступ до освітніх ресурсів;
  • збагачувати навчальні матеріали;
  • стимулювати самоосвіту;
  • оптимізувати процеси пошуку та фільтрації інформації.
Ключовим аспектом залишається належне регулювання та етичне використання ШІ в роботі кожного індивіда, яке в свою чергу залежить від моральних норм та дотримання правил доброчесності.

Немає коментарів:

Дописати коментар