грудня 01, 2023

Якщо ти знаєш - маєш розуміти!

Під час війни, люди повинні вкрай обережно ставитися до інформації, яку споживають. Адже маніпуляції і пропаганда з боку ворога теж є зброєю, яку він використовує для досягнення своїх ганебних цілей. Як ефективно цьому протистояти в площині інформаційного фронту? Відповідь очевидна — розвивати критичне мислення! Кожен повинен стати медіаобережним і медіаграмотним.
З цією метою 29 та 30 листопада сертифіковані медіатренери Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Ірина Срібна та Ірина Ковач долучились до дводенного онлайн-тренінгу організованого Академією української преси ”Якщо ти знаєш - маєш розуміти!”
Вебінар було присвячено темам медіаграмотності, формуванню критичного мислення у споживанні та розповсюдженні інформації та протидії кремлівській пропаганді. 
Тренери вебінару:
Тетяна Іванова, медіаекспертка Академії української преси, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету;
Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка.
Тренери за допомогою цікавих ділових ігор та рефлексивних експериментів допомогли учасникам самостійно сформувати свій індивідуальний медіаграмотний світогляд та виробити свої особливі правила роботи з інформацією.
Під час тренінгу більш детально розглянули такі підтеми:
  1. Сутність медіаграмотності.
  2. Принципи об’єктивності медіа.
  3. Реальність та віртуальність: різниця сприйняття у медіа. 
  4. Представлення себе: факт та думка.
  5. Маніпуляції в соціальних медіа та месенджерах. Як факти розбавляють видуманими. 
  6. Як медіа маніпулюють через задоволення потреб цільової аудиторії.
  7. Наративи роспропаганди 2022-2023 р.
Інсайти, які отримали учасники упродовж тренінгу обов'язково стануть підґрунтям для формування важливих власних роздумів та ідей. Бо, за відомим висловом Сократа, найціннішою для людини є та ідея, до якої він прийшов самостійно. Тож сподіваємось, у нашій країні постійно збільшуватиметься число тих, хто звик мислити та приймати рішення самостійно та відповідально! 
Дякуємо Академії української преси за актуальні кейси і можливість участі у таких важливих заходах. Продовжуємо впроваджувати медіаграмотність на Херсонщині і сподіваємось на нові цікаві зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар