листопада 10, 2023

Розвінчуємо нові російські ІПСО

Фабрика російської пропаганди продовжує працювати щохвилинно. Щоденно відбуваються вкиди фейків, дезінформації та елементів складних ІПСО в український інфопростір. У "Школі медіаграмотності для підлітків” чергове заняття для учнів 9-х класів Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу №48 Херсонської міської ради ми присвятили виявленню і розвінчуванню нових російських інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) в рамках тренінгу “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни”.
Лише декілька днів тому російська пропаганда запустила в телеграм каналах новий діпфейк про Валерія Залужного і вже сьогодні доповнила його агітаційними листівками ймовірного кандидата в президенти:) Просто збіг чи все ж є якесь логічне обґрунтування всьому цьому? Саме ці складні питання з’ясовували сьогодні разом із учасниками медіашколи.
Упродовж тренінгу проаналізували разом із учнями декілька прикладів різноманітних за побудовою і складністю діпфейків про А.Лінкольна, В.Зеленського, В.Залужного та провели їх детальний аналіз. Визначили ознаки синтетичного медіа та артефакти діпфейків.
Окремий блок тренінгу присвятили аналізу фейків, наративів, які активно поширювали російські пропагандисти з часів повномасштабного вторгнення і до сьогодні.
Пригадали з учнями маркери маніпуляцій, пропаганди, ІПСО, звернули особливу увагу на важливість перевірки матеріалів за допомогою першоджерел та офіційних каналів.
А на завершення тренінгу пограли в авторські інтерактивні ігри.

Отже, небезпека ІПСО полягає у тому, що може спрямовуватися на втручання у внутрішні справи країни, викликаючи викривлення діалогу, дезінформацію та розділення поглядів суспільства. Виявлення цих операцій і їх розвінчування сприяє збереженню демократичних процесів.

Немає коментарів:

Дописати коментар