листопада 03, 2023

Чорно-біла шахівниця пропаганди: від гамбіту до ендшпілю...

1 та 2 листопада працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки взяли участь в онлайн-тренінгу "Чорно-біла шахівниця пропаганди: від гамбіту до ендшпілю...", організованого Школою медіа і комунікацій Академії української преси. Спікерами-експертами семінару виступили: Олександр Гороховський, медіатренер, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні» та Сергій Штурхецький, доцент кафедри журналістики та PR-менеджменту Національного університету "Острозька академія",    голова Незалежної Медіа-Профспілки України.

Тема семінару - надзвичайно актуальна, адже перебування у медіапросторі дуже схоже на шахову партію. Шахова дошка одна, а шахістів двоє. Це ви і пропонований контент. У кожного шахіста свої цілі. Кожен діє зі свого розуміння ситуації, здійснюючи певні задуми. Хтось купує товар, а інший — готує всі воронки продажів, хтось бажає переглянути відео, а інший — запускає рекламу, хтось хоче дізнатися новини, а інший — розставляє пастки пропаганди. У шахах будь-яка дія чи ситуація вигідна одній стороні, і не вигідна іншій. Так само і в медіапросторі. Переможець — це завжди той, хто найкраще підготовлений.

Тож упродовж цих двох днів навчання сертифіковані медіатренери Ірина Срібна та Ірина Ковач поповнили свої кейси знаннями про:

  • платформи-генератори текстів та зображень на платформах ШІ;
  • контент-детектори на платформі ШІ;
  • різноманітні фактчекресурси, які можуть допомогти у розвінчуванні фейків та неправдивої інформації;
  • про пропаганду та "зміну сенсів", а також матриці пропаганди;
  • специфіку та особливості поширення наративів;
  • технології ІПСО.





Справжню творчість учасники онлайн-семінару проявили під час виконання домашнього завдання, коли продемонстрували згенеровані за допомогою  ШІ наративи, які поширювала росія по відношенню до України.





Дякуємо Академії української преси за новий актуальний і затребуваний кейс! Вже зовсім скоро будемо ділитися здобутими знаннями з освітянами та бібліотекарями Херсонщини, тож до зустрічі на нових тренінгах!

Немає коментарів:

Дописати коментар