листопада 14, 2023

Оновлюємо співпрацю та розширюємо горизонти взаємодії!

Сьогодні учасниками оновленого тренінгу “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни…” стали давні друзі бібліотеки - педагогічний колектив Часовоярського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №17 Часовоярської міської ради Донецької області, а також члени їх родин та шкільні активісти - батьки учнів.
У світі гібридної війни, під час якої росія використовує різноманітні засоби і методи для досягнення власних стратегічних цілей особливо важливим є вміння виявляти фейки, пропаганду, відслідковувати елементи ІПСО, декодувати наративи, які допомагають кожному активному громадянину протистояти багатошаровому пласту недостовірної спотвореної та викривленої ворогом інформації.


Тож під час чергового тематичного тренінгу  разом з освітянами та іншими учасниками заходу пригадали базові поняття такі як: факт, фейк, клікбейт, цензура, маніпуляція; з’ясували ознаки та складові інформування та пропаганди, ІПСО та наративів. На конкретних прикладах відслідкували спільні ознаки діпфейків та фотофейків, пограли в інтерактивні ігри.




Уродовж заходу відбувався активний діалог між усіма учасниками, які ділилися власними історіями, думками та переживаннями.
На завершення заходу зробили узагальнюючі висновки про те, що:
  • росія активно використовує дезінформацію та пропаганду для впливу на громадську думку в Україні та за її межами, що в свою чергу може впливати на переконання громадян, формувати негативний ставлення до уряду та підтримувати агресивні дії.
  • проведені країною-агресором ІПСО викликають психологічний тиск на населення України, створюючи враження загрози та нестабільності, які впливають на емоційний стан та поведінку громадян.
  • росія намагається маніпулювати інформаційним простором, задля спотворення інформації та створення конфліктів.
  • дезінформація та пропаганда можуть сприяти роз'єднанню суспільства та створенню дестабілізації, що в свою чергу може призвести до внутрішніх конфліктів та послаблення суверенітету, а також впливати на міжнародні відносини.
  • високотехнологічні методи, такі як кібератаки та хакерські атаки, можуть бути використані для поширення дезінформації та злому цифрових систем. Захист від цих загроз є важливим елементом цифрової безпеки країни. Тож будьмо медіаграмотними, спияймо побудові стійкого та інформаційно освіченого суспільства, яке може більш ефективно протистояти інформаційним загрозам.
Отже, саме такі тренінги допомагають учасникам пригадати важливі поняття, актуальні для сьогодення та спонукають до обдуманого "споживанням" інформації, яка переповнює віртини сучасних "інформгіпермакетів".

Немає коментарів:

Дописати коментар