листопада 09, 2023

Продовжуємо збагачувати професійні кейси бібліотекарів!

Сьогодні відбулося друге заняття за програмою тренінгового курсу фахового навчання шкільних бібліотекарів ЗЗСО Херсонської міської ради "Медіаінформаційна культура шкільного бібліотекаря" за участю провідних спеціалістів Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки. Тему заняття "Кейс медіатренера: Вправи для вироблення навичок медіаграмотності у дітей середнього та старшого шкільного віку", презентувала завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій, сертифікований медіатренер Ірина Срібна.
Під час вступної мотиваційної бесіди разом із учасниками пригадали роль, основні завдання та складові медіаінформаційної грамотності. Підсумовуючи зазначили, що знання з медіаграмотності:
1. Допомагають розвивати навички критичного мислення.
2. Навчають розпізнавати думки автора.
3. Допомагають "споживати" інформацію розумно. 
4. Мотивують відповідально створювати медіаповідомлення.
5. Дають змогу усвідомлювати роль медіа у нашій культурі.
6. Навчають розуміти ідею та кінцеву мету автора медіаконтенту.
Упродовж заняття навчали бібліотекарів методикам створення інтерактивних вправ з медіаграмотності, опираючись на власні авторські розробки та кейси.
Актуальність обраної теми насьогодні є надзвичайною, адже медіа активно впливають на конструювання щоденної картини світу. Знання з медіаінформаційної грамотності стають базовими для кожної людини, оскільки вони допомагають користувачам різноманітних медіа бути в курсі сучасних подій та протистояти масиву маніпулятивної недостовірної інформації. І хто як не молодь підпадає під цей вплив найбільше. Сподіваємось, що запропоновані методики допоможуть збагатити професійні кейси бібліотекарів та сприятимуть у створенні практичних інтерактивних вправ з медіаграмотності для учнів середнього та старшого шкільного віку.

Немає коментарів:

Дописати коментар