листопада 20, 2023

“Медіабум” в бібліотеці!

У сьогоденні розвиток навичок з медіаграмотності є надзвичайно актуальним, оскільки медійне середовище стає все більш складним і насиченим інформацією. Зростання кількості джерел інформації, різноманітність форматів та стрімкий розвиток технологій створюють потребу у високому рівні медіаграмотності для того, щоб ефективно аналізувати, розуміти та взаємодіяти з медійним середовищем.
Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки активно розвиває медіаграмотний рух на Херсонщині через свої авторські програми такі як: “Школа медіаграмотності для підлітківШкола МІГ для бібліотекарів/вчителів", “Курс занять з інфобезпеки та інформаційної грамотності” та інші тематичні курси і тренінги.
Тож не дивно, що лише в один день завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій, сертифікований медіатренер Ірина Срібна провела одразу три тематичних заходи з медіаграмотності для підлітків Херсонщини, Донеччини та освітян Херсонщини.
Під час “медіаграмотного сніданку” разом з учнями 9-11-х класів Херсонської гімназії №6 Херсонської міської ради більш детально розглянули тему “Стереотипи. Упередження. Мова ворожнечі.” Разом із молоддю виокремили основні причини виникнення стереотипів, з’ясували суть таких понять як: стереотипи, упередження, мова ворожнечі, дискримінація; пограли в інтерактивні ігри та переглянули тематичні відео. А на завершення - провели бесіду про вплив стереотипів, упереджень та мови ворожнечі на наше повсякденне життя.
Під час “факчекінгового ланчу” разом з учнями 9-А і 9-Б класів Часовоярського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №17 Часовоярської міської ради Донецької області навчались розвивати навички критичного мислення під час актуального медіатренінгу “Протидія дезінформації - найкраща афірмація…” Упродовж заходу з’ясували суть таких понять як: факт, фейк, клікбейт, пропаганда, дезінформація, наративи та багато інших. Виокремили відмінності інформування та пропаганди, на конкретних прикладах відслідкували механізми і специфіку короткострокових та довгострокових російських ІПСО, особливості поширення наративів.
Пограли в тематичні вправи на закріплення знань та підвели підсумки.
А під час “медіаосвітньої вечері” педагоги Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55 Херсонської міської ради разом із Іриною Сергіївною покуштували “стравою від шефа” “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни…”
Особливу увагу під час тренінгу приділили виявленню маркерів маніпуляцій, ознак фотофейків та діпфейків, специфіці поширення російської пропаганди, наративів та ІПСО в українському інфопросторі саме під час російсько-української війни. Закріплювали знання за допомогою аналізу тематичних плакатів, аналізу відео та виконання інтерактивних вправ “Факт & Фейк”, “Аналіз інформаційних повідомлень”, “Маніпуляції в медіа” та інших.




На завершення заходу разом із освітянами зробили узагальнюючі висновки про те, що:
  • По-перше, критичне мислення є основою медіаграмотності. Здатність аналізувати інформацію, відрізняти факти від думок, розпізнавати маніпуляції в медійних повідомленнях є невід'ємною частиною формування критичного світогляду.
  • По-друге, вміння ефективно спілкуватися та взаємодіяти з інформацією в мережі також важливе. Адже воно включає в себе навички перевірки достовірності джерел, розуміння основних принципів кібербезпеки, вміння етично взаємодіяти в онлайн-середовищі.
  • По-третє, розвиток медіаграмотності сприяє формуванню відповідальності в інтернет-середовищі. Це означає усвідомлення особистої відповідальності за розповсюдження інформації, боротьбу з дезінформацією та участь у побудові позитивного та конструктивного інтернет-співтовариства.
Отже, у світі, де візуальний контент стає все більш важливим, розвиток навичок аналізу та розуміння візуальної інформації є необхідним для повноцінного сприйняття медійного контенту. Медіаграмотність відіграє ключову роль у формуванні інформаційної культури та в підготовці суспільства до викликів сучасності, де здатність відфільтровувати і розуміти інформацію є важливим компонентом освіченого громадянина.

Немає коментарів:

Дописати коментар