листопада 06, 2023

Критичне мислення - ефективний засіб протидії ІПСО, наративам та дезінформації

Критичне мислення допомагає людям приймати обґрунтовані рішення, вирішувати складні проблеми, відрізняти факти від думок та розвивати навички аналізу. Ця навичка є важливою в багатьох сферах життя, адже впливає на особистісний розвиток кожної людини.
Тож під час чергового заняття у "Школі медіаграмотності для підлітків" разом з учнями 9-11-х класів Херсонської гімназії №6 ХМР навчались розвивати критичне мислення  учасників через аналіз плакатів згенерованих за допомогою ШІ, політичних діпфейків, фотофейків, ІПСО та наративів, які заполонили українське інфополе особливо в часи повномасштабного вторгнення.
Учні дуже швидко визначили ознаки діпфейків та фотофейків, спільно з медіатренером Іриною Срібною з'ясували основні ознаки ІПСО та особливості поширення наративів. З великим зацікавленням учні аналізували плакати створені за допомогою штучного інтелекту.

На завершення тренінгу дійшли з учасниками висновку про те, що для розвитку навичок критичного мислення важливими є:  
  • висловлювати сумніви;
  • перевіряти джерела інформації; 
  • розглядати різні точки зору та здійснювати логічний аналіз аргументів; 
  • вчитися відмовлятися від упереджень та критично реагувати на підозрілу інформацію. 
Ці навички можна розвивати через читання, дискусії, аналіз різних проблем, вправи з логіки і звичайно підчас тематичних занять з медіаграмотності до участі в яких ми вас запрошуємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар